top of page

Genel

Aynı zamanda Yabani Elf’ler ya da Köken High Elf’ler olarak bilinen Ayleid’ler, Tamriel’de imparatorluk kurmuÅŸ ve günümüz Cyrodiil’ine uzunca yıllar hükmetmiÅŸ ırktır.  Ayleidoon adında, Aldmeri’lerin eski dili Aldmeris’e benzer bir dil kullanırlar. Temple of the Ancestors” dedikleri İmperial City’nin de asıl kurucularıdırlar. Ancak imparatorlukları İk ÇaÄŸ’ın ilk yıllarında  çökmüÅŸ olsa da, Ayleid’lerden kalanların Tamriel’in tüm vilayetlerinde birkaç kez görüldüÄŸüne inanılıyor. Üç ve Dördüncü çaÄŸda ise izlerine hiç rastlanılmamıştır.

 

​

Nasıl Dwemer’ların SkyrimHammerfell ve Morrowind’de harabeleri bulunuyorsa, Ayleid’lerin de Cyrodiil ve İmparatorluklarının hakimiyeti altında olan yerlerde harabeleri vardır. Bu yeraltı ÅŸehirleri, içindeki tuzaklar, yaratıklar ve hortlaklardan dolayı maceracılar için tehlikelidir. Küçük yerleÅŸkelerden, devasa ÅŸehirlere, beyazımsı kayadan yapılmış labirent gibi ÅŸehirleri ile muazzam mimarlardır. Ayrıca birçok harabesinde büyü özüyle dolu taÅŸları bulunan bu halkın büyüye de eÄŸilimleri vardır. Shapeshifting (ÅžekildeÄŸiÅŸtirme) ve Levitation (Havaya yükselme) büyülerindeki yetenekleri ile, Alteration sınıfında geliÅŸmiÅŸlerdir. Görünümlerine gelince onlar da tüm Elf’ler gibi ince ve sivri kulaklara ve sivri yüze sahip. Ciltleri, Dunmer’den açık, Altmer’den koyudur.

DiÄŸer Elf’lerin unuttuÄŸu, Ehlnofey’lerin  Dawn Era (Åžafak Çağı) büyüleri ve birçok  kadim rünü korumuÅŸlardır. Kehanetler kibirlerinin baÅŸlarına bela olacağını söylemiÅŸ ama kulak asmamışlardır. Bu da onların yıkımı olmuÅŸtur.

Tarih

Tamriel’in merkez ve güneybatısındaki kültürleri parçalayıp kendi kültürlerini yaymak için Summerset Isles’i terk eden bir mer topluluÄŸu olarak meydana geldi. Merethic Era’nın ortalarında ayrıldıklarında gidecekleri yer Topal the Pilot tarafından keÅŸfedilmiÅŸ, taranmıştı. Ayrılmalarının baÅŸ sebeplerinden biri Aldmeri yönetiminin baskısıyla Daedra’ya tapınmanın yasak olmasıydı. YerleÅŸkeleri daha çok Cyrodiil’de olmasına raÄŸmen, tarihin unuttuÄŸu “Barsaebic Ayleids” adlı grubun Black Marsh’ta Gideon ve Stormhol adlı kendi kurduklar yerleÅŸkeleri vardır. Topal the Pilot’a ait Cyrodiil’in en erken Aldmeri kayıtlarında burada bulunan dost canlısı kuÅŸ insanlardan bahsedilir, fakat bu yerliler zamanla tarihten silinip yerlerini almışlardır.

Alinor’dan gelen Ayleid kültürü iyice yayıldı. Merethic Era’nın son milenyumunda, Daedra’ya ibadet aldı başını ve onlar arasında iyice yayıldı. Cyrodiil’e iyice yayılan bu Daedra Prenslerine ibadet, bir kezliÄŸine mahsus olmak üzere kutlandı. Summerset İsles’i Middle Merethic Era sonlarına doÄŸru terkeden Chimer’lerin aksine, Daedra’lar arasında iyi-kötü ayrımı yapmadı. Dahası, bazı pis Daedra Prensleri bile Ayleid Krallar’ı ve asilzadeler tarafından saygı duyulmuÅŸ ve ibadetleri kabul edilmiÅŸtir.

Kutsanma, güç ve diÄŸer avantajları için Daedra’larla anlaÅŸma yaptılar.  Tüm Daedra ordularını fetih yapmak, hükmetmek ve zafer kazanmak için kullandılar. Eski Nord hikayelerinde Shezarr’ın insan ırkı için Ayleid’lere karşı savaÅŸtığını ve daha sonra muhtemelen yardıma ihtiyacı olan diÄŸer insanlara yardım için gittiÄŸinden bahsedilir. O olmadan Cyrodiil halkı Ayleid egemnliÄŸi altına girip, esir olurdu. İlk baÅŸta bu köleleÅŸtirme Nedic halkına nadiren yapılırdı ama eninde sonunda topluma yayılacak ve sistemik olacaktı. Günümüz Cyrodiil’ine nesillerce hükmettiler ve Nedic halkını da esir tuttular. Ayrıca Beastfolk türünden de esirleri olduÄŸu söyleniyor.

1. Çağın 242 yılında Alessia, Ayleid’lerin köleleÅŸtirmelerine karşı bir isyan baÅŸlatır, isyandan etkilenip Nord’ların ve bazı Ayleid lordlarının da katılmasıyle isyan Ayleid İmparatorluÄŸu ile iç savaÅŸa dönüÅŸmüÅŸtür. Alessia’nın birlikleri yoÄŸunlukla Aedra ibadeti yapıyordu ve Ayleid’ler ile çıkan bu isyanın büyük olasılıkla dini farklılıklardan kaynaklandığı düÅŸünülüyor.
Skyrim, yaptığı yardım ile Ayleid İmparatorluÄŸunun çökmesinde büyük rol oynamış ve köle yakınlarını kurtarılmasına yardım etmiÅŸtir. Bir yıl içinde Köle Kraliçesi Alessia ve destekçileri White Gold Tower’ı aldı ve Alessia İmparatorluÄŸunu kurdu. Bu olay bir sonraki imparatorluÄŸa kadar insandan, elfe Tamriel’de güvenliÄŸi saÄŸladı.

Son Ayleid Dönemi

Bu elf topluluÄŸu, Alessia isyancıları tarafından talan edilmiÅŸtir. Efsanelerde Alessia’nin Åžampiyonu Pelinal Whitestrake’ın tüm yerleÅŸimleri katlettiÄŸinden bahsedilir. Buna raÄŸmen Ayleid’ler birkaç yüzyıl daha Cyrodiil’de varlıklarını sürdürmeye devam etmiÅŸ, 1. ÇaÄŸ 243’te White Gold Tower’ın düÅŸüÅŸüyle Son Ayleid Dönemi baÅŸlamıştır. Kule Alessia ve oÄŸulları tarafından İmparatorluk Sarayına dönüÅŸtürülmüÅŸ ve bu zamana kadarda öyle kalmıştır. Bravil, Alessia ve ordusu tarafından Ayleid’lerden kurtarılan son bölgedir. Bravillius Tasus önderliÄŸindeki Alessia güçleri, ancak dört saldırı sonunda yenebilmiÅŸtir. Bu yıllarda Alessia İmparatorluÄŸu Daedra’ya ibadeti yasakladı ve ibadet edenleri avlamakla uÄŸraÅŸtı.

 

​

Kültürleri bir süre daha Cyrodiil’de devam etti ama İmparatorluk ve Ayleid’ler arasındaki husumet Maruk (Kendisi “Imga” ırkından) tarafından Alessian Order’ın kurulmasına katkı saÄŸlamıştır. 1. ÇaÄŸ 361 de Alessian Order İmparatorluÄŸun kontrolünü ele geçirmiÅŸ ve imparatorluk boyunca Alessia’nın öÄŸretilerini uygulamıştır. Bununla birlikte Ayleid lordlukları da kaldırılmıştır. Bu kararda fazla güce gerek olmamasına raÄŸmen aşırıya kaçan Alessian Order’ın yaptıklarından sonra Ayleid’lerden kalanların çoÄŸu Cyrodiil’i terketmiÅŸ Valenwood ve High Rock’ta ki elf nüfusuna karışmıştır. Bir iddiaya göre, Cyrodiil’den kaçan Ayleid’ler Hİgh Rock’taki Direnni Hegemonya’sını güçlendirmiÅŸ ve bunu fırsat bilen Ayleid’ler intikamları için İmparatorlukla savaÅŸmış, Direnni savaşından sonra İmparatorluk zayıf düÅŸmüÅŸtür.

Cyrodiil’de bilinen son kalanlar, insan nüfusu için danışman ve hoca olarak kalanlardır. Kalan son Ayleid Krallığı olan Nenalata’dan ise en son 1. ÇaÄŸ 482’de yapılan Glenumbria Moors savaşında haber alınmıştır. SavaÅŸ sonrasında sözde son kralı  Laloriaran Dynar, Molag Bal tarafından kandırılıp, Coldharbour’da Molag Bal’a hizmet etmesi için esir oldu. Laloriaran Dynar’ın yokluÄŸunda halkının, ilerki birkaç yüzyılda ne yaptığı bilinmemekle birlikte, bu da kayda deÄŸer bir olay olup, Son Ayleid Dönemi bunla beraber bitmiÅŸ ve birdaha ne askeri ne de politik bir güç olarak görülmemiÅŸtir.

En son günümüzden 1000 yıl önce görülmelerine raÄŸmen Cyrodiil’in ormanlarının derinliklerinde yaşıyor olabilirler. Ancak bunların ya da Yabani Elf’lerin günümüzde yaşıyor olmaları çok düÅŸük bir ihtimaldir.

Toplum

Toplumu tek bir imparatorluk altında toplanmayı baÅŸarmış ve 1. ÇaÄŸ 243’te ÅŸampiyonları “Umaril the Unfeathered”in ölümü ve White Gold Tower’ın düÅŸüÅŸüyle tamamen yok olmuÅŸlardır.

Irkın yok olmasında, “Temple of the Ancestors” dedikleri Ayleid kulesini kaybetmelerinin etkisi göz ardı edilemez. Kuleyi, Adamantine Kulesi’nin bir emülasyonu olarak yaptılar ve Lorkhan’ın Kalbi’nin kristalize kanı olarak inandıkları Chim-el-Adabal’ı kulenin içine yerleÅŸtirdiler. KuÅŸatma sırasında White Gold Tower’ı korumak için çok uÄŸraÅŸtılar ama 3. Çağın sonlarına kadar – Ayleid’lerin kesin düÅŸüÅŸünden sonra – tekrar birleÅŸemediler.

 

White Gold Tower

Kendilerini genellikle tüyler ve boncuklarla süslemiÅŸlerdir. Ayrıca “sekiz” sayısına (Alessia tarafından Sekizler için yapılan tapınaktan dolayı olması  muhtemel) takıntılı oldukları söylenir.

ÇoÄŸu insan, bu ırkın zayıflamasının kölelerinden kaynaklandığını düÅŸünür. Ayleid bilginleri ise, düÅŸüÅŸlerinin nihai nedenini kavgacı ve kibirli olmalarına baÄŸlar. Köleleri çiftçilik, eÄŸlence, inÅŸa ve imparatorluÄŸun bakım, onarım gibi iÅŸlerinde kullanmışlardır. Efsaneye göre, Cyrodiil’de Daedra ibadeti yapan birçok Ayleid, iÅŸkenceyi sanata çevirip farklı zevkler türetmiÅŸ.

Ayleid krallıklarının ibadet ettiÄŸi en kötücü Daedra’lar kölelere kötü muamele sergilediklerini kanıtladılar. Birçok yerleÅŸkeleri, “inilti çarkı”, “bağırsak bahçeleri”, “et heykel” gibi isimlerle ve zorla içirilen Halüsinonejik ilaçlarla adlarını duyurdu, bunun yanısıra gece vaktii “tiger sport” adıyla çocuk kurban seçimi yaptılar.
Büyü Ayleid toplumunun önemli bir parçasıydı. High Elf inancı doÄŸrultusunda, Nirn’in dört temel element olan ateÅŸ su toprak ve havadan oluÅŸtuÄŸuna inanıyorlardı. Mundus ve Aetherius arasındaki yıldızların en görkemli biçimi ışıklarıydı. Bu yıldızlardan bazılarının büyüleri havaya karışmıştır.. Cennet düÅŸen Aetherial parçaları, özellikle meteorik demiri, yıldızışıklarının enerjilerinden yararlanabildiklerine inandıkları hazneleri yapmak için kullandılar. Bu Ayleid kuyuları Cyrodiil’in her tarafına dağılmıştır ve halen büyücüler tarafından güçleri emilebilmektedir. Bu enerjileri onların içine nasıl yerleÅŸtirebildikleri ve Ayleid yerleÅŸkeleri ile bir iliÅŸkileri olup olmadığı halen bilinmemektedir. Bu meteorik kristalleri Welkynd Stones  (“Gökyüzü çocuÄŸu”) ya da Varla Stones (“Yıldız TaÅŸları”) olarak bilinen büyüsel enerji depoları olarak kullandılar. Bu Alessia’nın İsyanına kadar geliÅŸmekte olan bir teknolojiydi. Bu kristallerden bazıları kullanıcısın anılarını kaydeder ve kullanan kiÅŸiye kaydedilmiÅŸ anıları gösterebilir, fazla kullanımı ölümlere yol açabilir.

Nüfuslarının azalmasıyla kırsal, göçebe ve yakalanması zor bir hayata adapte olmuÅŸlardır. EÄŸer hala yaÅŸamakta olan bireyleri varsa muhtemelen saklanarak yaÅŸamaya devam ediyorlardır. Ayleid bilgesi Tjurhane Fyrre (1Ç 2790 – 2Ç 227) kendi halkının durumu hakkında yazmıştır. Fyrre’a aktardığına göre, yaÅŸamlarını kabile olarak sürdürdüÄŸünü ve her kabilenin bir sonrakinden oldukça farklı olduÄŸunu söylemiÅŸtir. Black Marsh’ta bulunanlar, Ana Ayleid’lerin kültüründen çıkarılmış ve Alessia’nın orduları tarafından asla saldırıya uÄŸramamışlardır. Bunlara da ne olduÄŸu bilinmemektedir.

Din

İnançları hakkında birkaç bilgi verilebilir. BaÅŸlangıçları Summerset Isles’den ayrılmalarıyla olmuÅŸ ve ayrıldıktan sonra bir daha asla birleÅŸememiÅŸlerdir. Tarihçiler arasında “Tanrısız” ve “Daedra Aşığı” olarak bilinirler , toplum olarak esasen Merethic Era’nın son milenyumuna kadar, Daedra deÄŸilde Aedra’ya adanmışlardır. Toplumun büyüye verdikleri önem göz ve bazı ÅŸehirlerinin büyünün atası Magnus’a ibadet ettiÄŸinden bu durum hiç ÅŸaşırtıcı deÄŸildir. Akademisyenler ayrıca Daedra Prensi Meridia’nın – aynı zamanda Merid-Nunda olarak bilinir – ışığın en kutsal parçası olduÄŸu düÅŸünürler.

 

​

Daedra kültürünün en yaygın olduÄŸu zamanlarda bile (Tarih kısmında bahsedilmiÅŸti) bazı Ayleid krallıkları Aedra’lara ibadet etmeye devam etmiÅŸtir. Cyrodiil’deki birçok köle efendilerinden etkilenip Aedra’lara ibadet etmeye baÅŸlamış ve Alessia, Sekizler Tapınağına bir Aedra ibadeti yapan bir elfin girip Ayleid’ler ve Ayleid nüfuslu kölelere yardım yaptığından ÅŸüphelenmiÅŸtir. Atalarına çok baÄŸlıdırlar ve “Aedra” tam anlamıyla “Ata” demektir.
Cyrodiil’deki Ayleid heykelleri, yay ve kalkanlıyı yakalayan bir kartalı gösterir. Yay ve Kalkan Auri-El’in silahlarıyla iliÅŸkilendirilir. Kartal’da Altmer’lerde Aedra’yı simgeler ve muhtemelen bunu mirasları olarak bırakmışlardır.

Biz Kimiz?

İletişim

© 2023 by Fashion Diva. Proudly created with Wix.com

bottom of page