
Bretonlar Elf Çağı’nın Aldmeri-Nedik yarı elflerinin soyundan gelmektedirler ve Ulu Kaya vilayetinin yerel halkını oluÅŸtururlar. Siyasi olarak ayrılmış olsalar da aynı kültür ve dili paylaÅŸmaktadırlar. Bretonlar sürekli mücadele eden feodal krallıklarda köylü, asker ve seçkin büyücü tabakalarını oluÅŸturur. BirçoÄŸu büyü direnci konusunda doÄŸuÅŸtan yetenekli büyücülerdir. Soyut düÅŸünceleri ve kendilerine özgü alışkanlıklarıyla bilinirler. Bretonlar genel olarak açık tenli insanlara benzer. Hafif yapılıdırlar ve Kuzeyliler ve Kızılmuhafızlar kadar kaslı deÄŸildirler. Birçok Breton Kuzeyli ve İmperyallere daha çok benzese de, elflerle uzaktan akrabalıkları kaÅŸ, kulak ve yüksek elmacık kemiklerine yakından bakıldığında anlaşılabilir. Politik olarak ayrılmış bir toplumda yaÅŸadıklarından görünüÅŸlerinde de büyük farklılıklar vardır, her ne kadar giysi, aksan, gelenek ve isimleri benzer olsa da.
Tarih
Ulu Kaya’daki ilk insan yerleÅŸimi en azından kayıtlı tarihten bin yıl öncesine uzanır. İlk ÇaÄŸ’dan (First Era) önce ya da bu çağın baÅŸlangıcından hemen sonra Aldmerler Yaztutan Adası’ndan buraya geldiler ve Nedeler Aldmerlerle melezleÅŸerek sonradan Breton ırkını oluÅŸturdular. Bazı dönemler aralarında çatışmalar olsa da uzun zaman dilimlerinde çok ırklı bir toplum halinde beraber yaÅŸadılar. Aldmerler Tamriel’in kontrolünü ellerinde tutarken, Bretonlar elf akrabalarını destekleyen düÅŸük sınıf vatandaÅŸlardı. Özellikle, bu bağımlılık ve genel düzen Gözyaşı Gecesi sırasında bağışlanmalarını saÄŸlamıştır. Skyrim’in fatihleri 1Ç 246 yılı civarında Ulu Kaya’nın çoÄŸunu Kuzeyli kontrolü altına aldılar, her ne kadar Skyrim’deki Veraset Savaşı‘nın bir sonucu olarak 1Ç 369 tarihi gibi bu toprakları kaybetseler de. Muhtemelen birkaç yüzyıl daha bulunamayacak olan Wayrest’i görünüÅŸe göre asla yönetmediler. Aynı zamanlarda Alessian Düzeni, Direnni’ye karşı kendi mücadelesini veriyordu, yerel isyanlara karşı onları yeterince zayıflatarak. 1Ç 500 tarihinden itibaren Ulu Kaya’nın çoÄŸu elf hakimiyetinden kurtuldu. Ama İlk ÇaÄŸ’ın çoÄŸunda bir vilayet olarak kalmaya devam ettiler. Bretonların diÄŸer tarihsel düÅŸmanlarını, ek olarak, Orklar ve Ulu Kaya’da bulunan çeÅŸitli doÄŸaüstü yaratıklar oluÅŸturuyordu.
Zaman geçtikçe ortaya çıkan Bretonlar Ulu Kaya’da arta kalan Kuzeyli ve İmperyal nüfusunu da yuttu, İlk ÇaÄŸ’ın sonunda buralar tamamen Breton toprağıydı. Sonradan Tiber Septim’in İmparatorluÄŸu Interregnum sırasında ortaya çıkan ve zaten didiÅŸmekte olan krallıkları kolaylıkla fethedecekti, ama aksayan ticaret ve zenginlik yüzünden ortaya çıkan bu tutucu çatışmaları engellemeyi tamamen imkansız buldular. Üçüncü ÇaÄŸ’dan beri çoÄŸu imparator Breton ırkından gelmiÅŸtir, ya da gençliklerini Ulu Kaya’da geçirmiÅŸlerdir, Bretonlar genelde İmperyal kanunlarının destekçisi olmuÅŸlardır, fakat İmparatorluk’un onları kanlı çatışmalardan korumadaki baÅŸarısızlıklarını da eleÅŸtirmekten geri durmamışlardır. Barış Mucizesi’ne (Miracle of Piece) kadar da bu problemin üstesinden pek gelinebildiÄŸi söylenemez, bu dönemde güney Ulu Kaya’da ki aÅŸağı yukarı iki düzine beylik arazi (ki bu bölge nüfusun çoÄŸunu barındırmaktadır) üç krallığa ayrıldı: Daggerfall, Wayrest ve Orsinium.
Mimari
Dünyada Breton köylerini tanımlayabilecek belki de en iyi kelime “enteresan”dır. Ulu Kaya nüfusunun büyük bir kısmı küçük kulübelerde yaÅŸamını sürdürür, yalnızca zengin tabaka ve onların hizmetkarları büyük kalelerde yaÅŸar. ÇoÄŸu köyün etrafı yüksek duvarlarla çevrilidir ve bölgeyi iÅŸaretleyen birer hisarları bulunur, her ne kadar Tiber Septim’in bölgeyi askeri yönetimden arındırmak ve bu tür sınırlamaları yıkmak konusundaki çabaları olsa da.
Toplum
Bretonların fazlasıyla topraÄŸa baÄŸlı ve hiyerarÅŸik toplum yapısı feodaldir. ÇoÄŸu Breton ÅŸehri, geniÅŸleyen ticaret merkezleridir ve halkın çoÄŸu ya orta-sınıf köylü ya da fakir dilenciler olarak gruplanır. Iliak Koyu bölgesinin çeÅŸitli hükümdar ve otoriteleri arasındaki güce ulaÅŸmak için gösterilen aldatmacalar Breton kültüründe köklenmiÅŸ ve hatta desteklenmektedir. ZenginliÄŸe ulaÅŸmanın birçok yolu bulunsa da, çeÅŸitli yöneticilere yaltaklanarak hizmet etmek en iyi yol olarak kabul edilmektedir ve bu yol genç Bretonlar arasında adeta bir “görev takıntısı” yaratmaktadır. Büyük bir servet ve ÅŸöhrete kavuÅŸma hırsı Bretonların kuzey Tamriel’in her yerine yayılmalarına neden olmuÅŸtur, hatta Thirsk gibi Solstheim adasındaki ucra yerlere bile. Thirsk’te maceracı bir Breton bir keresinde klan ÅŸefi unvanını bile kazanmıştır. ÇoÄŸu büyü yeteneklerini baÅŸarıya ulaÅŸmak için kullanır. Genellikle arkadaÅŸ canlısı ve esprili insanlar olarak tanınırlar, her ne kadar Breton ve Kızılmuhafızlar arasında Betony Savaşı’ndan beri birazcık soÄŸukluk olsa da.
Bretonların entelektüel ilgi alanlarından hoÅŸlandığı söylenir; nerede mantıkla alakalı veya karmaşık bir ÅŸey varsa Bretonların olayla bir alakası vardır. Bilgi açlıkları ve ticaretle olan alakaları onları birçok farklı mesleÄŸe yöneltmiÅŸtir: alım satım iÅŸleri, askerlik, denizcilik, dokumacılık, imalat, yazarlık, ilahiyat, felsefe, bankacılık, sanatın bütün türleri ve diÄŸer bilimsel uÄŸraşılar… Ayrıca casusluÄŸun onlara en çok yakışan mesleklerden biri olduÄŸu bilinir. Breton ikili ajanlar, suikastçiler ve casuslar tarih boyunca birçok savaşın akışını deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir.
Bretonlar aşırı büyük bir din kontrolü altında deÄŸildirler, ama çoÄŸu elf yönetimi altındayken Aldmeri tanrılarını kabul etmiÅŸlerdir, sonradan da Sekiz ve Dokuz Tanrı inançlarına geçiÅŸ yapmışlardır. Geleneksel olarak Bretonların en çok taptıkları ruhlar Akatosh, Y’ffre, Dibella, Arkay, Zenithar, Mara, Stendarr, Kynareth, Julianos ve Phynaster’dır. Ayrıca Sheor’u (kötü adam) da kabul ederler. Sheor, Shor’un ÅŸeytanlaÅŸtırılmış halidir ve bu inanç Kuzeylilerle çatışmaları sırasında elfler tarafından baÅŸlatılmıştır.