top of page

Gökyüzünün çocukları, büyüsel ayaza ve soÄŸuÄŸa karşı inanılmaz direçleri ile bilinen, Tamriel’in kuzeyindeki Skyrim’in uzun ve sarışın yerli halkıdır. Sert, güçlü ve savaÅŸmaya heveslidirler , Tamriel’in ünlü savaÅŸçıları olarak bilinir. Skyrim’in geleneksel yöntemlerinin ötesinde savaÅŸ becerilerini artırmak için istekli, savaÅŸ meydanında diÄŸer düÅŸmanlarından sivrilmiÅŸ ve komÅŸuları tarafından militan bir ırk olarak bilinir. Aynı zamanda doÄŸal denizcilerdir, ve Atmora’dan gelen ilk göçten beri deniz ticaretinden yararlanmışlardır.

Bu ırktan olan kaptan ve mürettebat ve birçok tüccar filoları tüm Tamriel kıyılarında bulunabilir. Nordlar, Skyrim’de yaÅŸayan en yaygın ırktır ve gardiyan, tüccar, haydut ya da Jarl olarak karşılaşılabilir. İmparatorluÄŸu düÅŸürmeye çalışan Stormcloak’ların nerdeyse tamamı Nord’lardan oluÅŸmaktadır.

​

Serinin 5.oyunu Skyrim’de Nord’lardan “Skyrim’in yerlileri, uzun boylu ve sarışın insanlardır. Güçlü, cesur ve savaÅŸtaki yetenekleri ve soÄŸuÄŸa olan dirençleri ile bilinirler. Battlecry (SavaÅŸ Çığlığı) güçlerini kullanarak rakiplerini kaçırtırlar.” olarak bahsetmiÅŸlerdir.

​

Tarih

Nordlar yıllar boyunca diÄŸer ırklarla iç içe geçse de, soylarını Tamriel’in kuzeyinde olan Atmora kıtasında devam ettirmiÅŸlerdir. Atmora, Elf kitaplarına göre ”Elder Wood” yani ”Eski Toprak” anlamına gelmektedir. Efsaneler Atmora’nın eskiden yeÅŸillik ve ormanlık bir yer olduÄŸunu ancak donarak, yaÅŸanması güç bir yer olmuÅŸtur. Bu yüzden Atmora sakinleri Merethic ve İlk ÇaÄŸ sırasında akınlarca Tamriel’e göç etmiÅŸlerdir. Bu göç sırasında, kabile reisi Ysgramor, barış içinde yaÅŸamak isteyen insanları topladı ve güneye yelken açtı, sonunda Skyrim’in kuzey kıyısına yani Hsaarik Head’e ulaÅŸtı. Daha önceden bu kıtaya yerleÅŸmiÅŸ olan Aldmeri Elflerine haraç olarak bu yere ”Mereth” ismini verdiler. Ysgramor ve onun yoldaÅŸları, Atmora’dan Skyrim’e gelen son göçmenler idi, önceden gelenlerin çoÄŸu Tamriel’in diÄŸer yerlerinde dağılmışlardı.

Geri DönüÅŸ

Elfler ile insanlar uzun zamanca huzur ve barış içinde yaÅŸadılar fakat, insan nüfüsü arttıkça ırksal gerginlikler de çoÄŸalmaya baÅŸladı ve sonunda ÅŸiddet patlak verdi. Nasıl baÅŸladığı belirsiz olmasına karşın, Snow Elfler, Night of Tears (Gecenin GözyaÅŸları) adlı katliam ile Nordların ana ÅŸehri olan Saarthal’ı yerle bir edip, herkesi katletmiÅŸlerdir. Efsaneye göre hayatta kalan tek insanlar Ysgramor ve iki oÄŸlu idi. Ysgramor iki oÄŸlunu da alıp Atmora’ya geri döndü, ve o ünlü 500 Yoldaşı’nı toplayıp, Tamriel’de Elf’lere karşı savaÅŸ verirken yeni yerleÅŸim mekanları buldu ve yeni ÅŸehirler kurdu. Bu efsane 4. ÇaÄŸ da bile, Skyrim’in Whiterun ÅŸehrinde toplanan Companions (YoldaÅŸlar) adlı grubun kurulmasına vesile oldu. Ysgramor’un torunu Kral Harald, 1Ç 143’de kalan snow elfleri de yurttan attı, ayrıca Skyrim’in kuzeydoÄŸusundaki küçük bir ada olan Solstheim’deki snow elfler de sürgün edildi ve bunun anlamı da gelecek yıllarca bu yerin Nord’lar tarafından iskan edileceÄŸidir.

Ejder Savaşı

Ejderhalar, Nord inançlarına ilham vermiÅŸlerdir. Ejder Rahipleri, kullandığı güçlerle o dönemin kralları ile eÅŸit duruma düÅŸtüler, insanlar ve ortak halk tarafından bile aÄŸza alınmayan ”tanrı-kral”lar arasında aracılık yaptılar. Ejderhalara onur olarak bir sürü tapınak inÅŸa edildi ve bugünlere kadar saÄŸlam kalanları da draugrlar ve hortlak Ejder Rahipleri tarafından dadanmıştır. Ejder Rahipleri, giderek daha acımasız olmaya ve çoÄŸalmaya baÅŸlayınca Merethic ÇaÄŸ’a doÄŸru ayaklandılar, ve bu da efsanevi Ejder Savaşı’na zemin hazırladı. Bazı ejderhalar, kendi türlerine karşı geldi ve Nord’lara kendi güçlerini nasıl kullanacaklarını öÄŸrettiler. Kanlı ve zalim bir savaşın ardından, ejderha devri sona erdi ve kalanları da uzak yerlere göç ettiler. Ejderha Tarikatı (Dragon Cult) bir süreliÄŸine hayatta kaldı fakat en sonunda öldüler. Geleneksel Nord efsanelerine göre, Tarikat 9 İlah (Nine Divines) ortaya çıkana kadar yaÅŸamlarını devam ettirmiÅŸlerdir.

Skyrim Fetihleri

1Ç 241, Kral Vrage the Gifted, (Harald’ın oÄŸlu) Skyrim Fetihleri denilen ve ileride Nord’ların ilk imparatorluÄŸunu getirecek agresif geniÅŸleme hareketini baÅŸlattı. 50 yıllık bir süreçten sonra Ysgramor ve ordusu Tamriel’in bütün kuzeyini, High Rock’ın bir bölümünü ve bütün Morrowind’i yönetti. Bazı Nord liderleri güneye, Cyrodiil’e doÄŸru da savaÅŸmayı istedi fakat Jerall DaÄŸları çok büyük olduÄŸundan, Cyrodiil ve Skyrim arasında büyük bir bariyer oluÅŸturuyordu.

İlerleyen yıllarda Skyrim geniÅŸlemesi hem durdu hem devam etti, savaÅŸlar hem kazanıldı hem de kaybedildi. Fetihler ve İmparatorluk, Ysgramor’un son soyu, VahÅŸi Av (Wild Hunt) olayıyla yani Kral Borgas’ın ölümüyle sona erdi. Kural koyan konsey ya da Moot, Winterhold’un Jarl’ı Jarl Hanse’yi High King seçmeyince, sivil savaÅŸ Krallığı parçaladı. SavaÅŸ 1Ç 240’da gerçekleÅŸti ve İmparatorluk, Morrowind ve High Rock’ı kaybetti, Skyrim ise bağımsız krallıklar olarak paylaşıldı. 1Ç 700’lü yıllarda Nordlar Morrowind’i tekrar ele geçirmek istediler fakat Tribunal tarafından yönetilen Chimer ve Dwemer’ler tarafından püskürtüldüler. Morrowind fethinin baÅŸarısız olması, Jurgen Windcaller’ın 7 yıllık meditasyonu Way of The Voice’u bulmasına yardımcı oldu.

İlk ÇaÄŸ’ın sonlarına doÄŸru Akaviri’ler Skyrim’i iÅŸgal etti. Nord’lar Akaviri’nin güçlü savaÅŸçılarını ve Ejdergardiyanı’nı durdurmada zorlandılar ve onları durdurma Pale Pass Savaşı’nda Cyrodiil’e düÅŸtü. Nord’lar anlayışlı olarak etkilendiler, ve ilk kez tüm Skyrim bu savaşı durdurmak için tek adama güvendiler; İkinci İmparatorluÄŸu kuran, tarihte İlk EjderdoÄŸan olan Reman Cyrodiil. Nord’lar tabiki de kanlı baÅŸlı düÅŸmanları olan İmparatorluÄŸu desteklediler. Interregnum Kaos’u Nord’lara komÅŸularını yokedecek güzel bir ÅŸans verdi. High Rock’un Breton’ları ile birlikte, sınırlarını biraz daha geniÅŸletmek için tekrar güneye, Cyrodiil’e göz diktiler. Talihsiz baÅŸarılara raÄŸmen, Tiber Septim’i hesaba katmamışlardı.

3. İmparatorluğun Altında

Skyrim artık nispeten Tiber Septim İmparatorluÄŸu’nun bir parçasıydı. Talos, kuzey ile iliÅŸkilerini ilerlete dursun, çoÄŸu Nord İmparatorluk’ta iÅŸ bulmuÅŸlardı. İmparatorluk büyürken, Skyrim birçok önemli çatışmaların içine girdi. Bunlardan birisi Skyrim’in Kraliçe Potema’yı İmparatorluÄŸa karşı desteklediÄŸi, Red Diamond Savaşı’ydı. Sivil savaÅŸ İmparatorluÄŸu neredeyse parçaladı ve Potema’nın yenilmesi ve barışın tekrar saÄŸlanması 17 yıl sürdü. Fakat bir yeraltı topluluÄŸu olan Hörme, Potema ve onun tahttan indirilmiÅŸ oÄŸlunu, Tiber Septim’in kanından geldiÄŸin düÅŸündüler ve Skyrim’de İmparatorluÄŸa karşı olan iÅŸlerini sürdürdüler.

Üçüncü ÇaÄŸ’ın sonlarına doÄŸru Skyrim krallıkları kendi topraklarını geniÅŸletmek için çeÅŸitli savaÅŸlara giriÅŸtiler. Bend’r-Mahk Savaşı, Nord bölgelerinin artmasına ve Nord’ların gözünü High Rock’ın doÄŸusuna ve Tribunal’siz Morrowind’e dikmesine neden oldu.

4. ÇaÄŸ

4.ÇaÄŸ kendisiyle birlikte Nord’lar için önemli deÄŸiÅŸiklikler getirdi. 3.ÇaÄŸ’ın sonuna ve 4.ÇaÄŸ’ın baÅŸlangıcına doÄŸru, Solstheim Dunmermültecileri tarafından iÅŸgal edildi. Solstheim’in Nordları, İmparatorluk’tan bağımsızlık kazanmaya çalışıyorlardı. ÇoÄŸu Dunmer ana kıtanın batısına kaçtı. Nova Orsinium’un yaÅŸanmasından sonra, birçok Ork mültecileri, İmparatorluk tarafından Skyrim’e gönderildi. ÇoÄŸu Orklar vahÅŸi yaÅŸamda kurdukları Ork Kaleleri’nde yaÅŸamayı seçtiler, ama bazıları, örneÄŸin Dunmer’lar, Skyrim’in medeni ÅŸehirlerinde yaÅŸamayı tercih ettiler. Nord’lar yeni komÅŸularıyla birlikte mutlu ve huzurlu bir yaÅŸam sürdüler, ama bazı istisnalar hariç, fırtınalı ve ölümcül Oblivion Krizi… Fakat bu kaos en sonuncusu deÄŸildi.

4Ç 200’lü dönemlerde, Büyük SavaÅŸ (Great War) bittikten 20 yıl sonra, Skyrim’in Yüksek Kral’ı öldürüldü. Onurlu bir ölüm, bir mücadele, zalimce bir kılıç darbesi, nasıl öldürdüÄŸü belli olmayan fakat kimin öldürdüÄŸü belli olan bir cinayetti bu. Great War sonucunda ayaklanmış olan Stormcloak İsyanı’nın lideri Ulfric Stormcloak. Özellikle daha da sinir bozucu olan, Ejder Savaşı’nın düÅŸmanı, Nord efsanelerinin dünyanın sonu olarak belirlediÄŸi Alduin’in dönüÅŸü.

Sosyal Hayat

Nord’ların sevdiÄŸi iki ÅŸey vardır: müzik ve içki. ÇoÄŸu Nord hayvan kürklerinden yapılmış ya da yün kıyafetler giyer. Genellikle Skyrim’in hoÅŸgörülü yerlileridir fakat sıklıkla sizi hoÅŸ karşılamazlar. Özellikle Elflere hala küçük bir kızgınlık duyarlar. Skyrim’in dokuz bölgelerinden biri, The Reach, Skyrim’in Nord nüfusunun en fazla olduÄŸu yerdir. Aksine doÄŸusuna doÄŸru gidildikçe Elf görme ÅŸansı artar. Kuey ve batı bölgeleri: Winterhold, The Pale, Eastmarch ve Rift, Skyrim’in eski bölgeleri olarak bilinir ve burada eski Nord geleneklerine rastlanır ve yabancı nüfüsü azdır. Genç nüfus kışları yüksek bölgelere gider ve Ice Wraith avlarlar, ve bu kendilerini halktan saymasına olanak verir. Nord isimleri genellikle kehanetlerden seçilir ve bebekken özel bir seremoni ile verilir.

Herhangi açıklanamayan bir ÅŸanssızlık olunca genellikle Falmer ya da Snow Elf (Kar Elfleri) suçlanır. Falmer’lar, merhametsiz Nord’ların kendi topraklarını iÅŸgal etmiÅŸ olduklarını düÅŸünürler. Yeraltında yaÅŸadıkları için, yıllarca vahÅŸi ve acımasız hale gelmiÅŸlerdir ve yeryüzünde yaÅŸayanlara bir kinleri vardır. O yüzden bazı suçlamalar haklı olabilir.

Mimari

Tahta inÅŸaatlarının ustaları olarak bilinirler. Skyrim’deki ÅŸehirlere raÄŸmen, inÅŸaat stilleri güneye, Cyrodiil’deki Bruma adlı ÅŸehre yansımıştır. Evleri ısı tasarrufu için yere gömük, taÅŸtan, güçlendirme için tahta ve çatının üstüne saman kaplanmıştır. Bu evler dondurucu soÄŸuklarda ısıyı tutmak için yapılmıştır. Buna benzer evler Solstheim’da da bulunur.

İnanç

Nord’lar acımasız, dini inançları ile dindar bir ırk olarak bilinir. Özellikle Dünya-Yiyen Alduin’in dünyanın sonunu getireceÄŸine inanmışlardır. Nord geleneklerinin en önemli inancı da Sovngarde’dır. Sovngarde, Nord inançlarına göre Shor tarafından yönetilen, içinde sınırsız içki ve et dolu, Onurlu savaÅŸan ve onurlu ölen Nord’ların gittiÄŸi Hall of Valor (Valor’un Salonu)’un içinde bulunduÄŸu yeni bir evrendir. Bazı efsaneler buranın Shor tarafından inÅŸa edildiÄŸini söyler. Nord’ların önemli bir sözü de ”Nord’lar nasıl yaÅŸadığıyla yargılanmaz, nasıl öldüÄŸüyle yargılanır” sözü de burayla iliÅŸkili bir sözdür.

Eski Yöntemler

Solstheim’daki eski Nord kabile: Skaal, eski hayvana tapınma geleneÄŸi ile aynı bir inanç kullanmışlardır. Skaal’lar çevrenin, güneÅŸin, havanın, rüzgarın hepsinin All-Maker tarafından kendilerine gönderildiÄŸine inanırlar. DoÄŸanın bütün halleri bir uyum içerisinde olmalıdır ve Skaal’a bu güçleri veren bu uyumdur. Skaal efsaneleri ayrıca Adversary hikayelerini ve onun yardımcısı, insanlığın düÅŸmanı: The Greedy Man’dir. Efsaneler Greedy Man’ın, Lorkhan’ın vücüt bulmuÅŸ hali, Adversary’nin de kuzeyin Padomay/Sithis’i olduÄŸunu açıklar.

​

Nord İnancı

 

Tüm modern Tamriel ırkları gibi, Nord inancıda Aedralar ve onların eski müttefiÄŸi Lorkhan’a odaklanmışlardır. Fakat Nord’ların gökyüzü tanrıçası Kyne, (Kynareth) daha iddialı ve daha savaÅŸçı ruhludur. Ayrıca Mara, Nord’ların anne tanrıçası rolünü üstlenmiÅŸtir. OÄŸlu Morihaus (ya da Pelinal)’ı Ayleid’lere karşı olan Nord’lara yardım amacıyla göndermiÅŸtir.

Nord inancının kralı Shor’dur. Nord’lar Shor’u, tanrıların kralı ve Elf’lerin en büyük düÅŸmanı olarak bilir. Shor’un elf ÅŸeytanları tarafından katledildiÄŸini ve Elfleri yoketmek için Nord inancının bir parçası olan Ysmir’in de içinde bulunduÄŸu Shezarrines adlı bir grubu kurduÄŸunu düÅŸünürler.

Thu’um ve EjderdoÄŸan

Mythic ÇaÄŸ’dan beri Kyne’dan bir hediye olarak gördükleri kendi Thu’um’larını ya da shout’larını karşılarına çıkan düÅŸmanlara karşı kullanmışlardır. Eskiden beri Greybeards’lar (Grisakallar) Throat of the World’e yakın, yerden 7,000 merdiven uzaklıkta, dağın tepesinde olan, High Hrothgar da yaÅŸarlar ve sürekli ”Way of the Voice”lerini test ederler. Liderleri Jurgen Windcaller, Thuum’ların eÄŸer gerekli deÄŸilse dışarıda kullanılmalarını yasaklamışlardır. Tiber Septim thu’um yetenekli olanları savaÅŸ için eÄŸitmek amacıyla bir Kolej kurmuÅŸtur. ÖrneÄŸin thu’um’a sahip olan nadir Nord’lardan biri Ulfric Stormcloak thuum’unu savaÅŸta kullanmıştır. Nord’lar High Hrotgar ile dış dünya arasında bir iliÅŸki kurmazlar, sadece 2 sefer hariç. Birincisinde Tiber Septim’in kaderini belirlemek için, ikincisinde de Son EjderdoÄŸan için aynı ÅŸeyi yapmışlardır.

Nord sosyolojisinde Dragonborn (EjderdoÄŸan) derin bir saygı ile anılır. EjderdoÄŸan sadece thu’um’unu kullanmakla kalmaz, ayrıca diÄŸer ejderhaların ruhlarını emerek, thu’um’una güç katar ve shout bilgisini güçlendirir.

Biz Kimiz?

İletişim

© 2023 by Fashion Diva. Proudly created with Wix.com

bottom of page