top of page

Tamriel‘in en doÄŸal yetenekli savaÅŸçıları, Hammerfell‘in koyu tenli, sırım saçlı Kızılmuhafızları savaÅŸ için doÄŸmuÅŸ gibidir. Kendi kültürlerine özgü zırh ve silahları olmakla beraber, zehir dirençleri ve hızlı ayaklarıyla kutsanmışlardır. Kızılmuhafızlar diÄŸer insan ırklarıyla aynı kanı paylaÅŸmaz ve kuzey vatanlar ile hiçbir baÄŸları yoktur.

Tarihçe

Kızılmuhafızlar (Yokudan denirdi), eski zamanlarda denize gömülen Yokuda’nın batı kıyısında yaÅŸarlardı. Yokuda’nın batmasında görülen en büyük nedenlerden biri doÄŸal faktörler (deprem, tsunami ya da volkanik patlamalar), diÄŸeri ise maÄŸlup edilmiÅŸ Ansei’nin (Hiradirge) intikamıydı. 1. ÇaÄŸ 792’de vatanlarının batması üzerine, Yokudan filosu doÄŸuya yelken açtı. Ra Gada’nın (SavaÅŸçı Dalga) kurulmasıyla mülteciler bir süreliÄŸine Herne’de kaldı; daha sonra yola devam ederek 1Ç 808’de Hammerfell’e yerleÅŸtiler.

 

​

YetiÅŸtirdikleri hayvanlarla, canlı ve yaÅŸam yeri bırakmayana dek, Nede ve elflerin yerleÅŸim yerlerine saldırdılar. Sadece birkaç acımasız ay sonra, Ra Gada, Hammerfell’in batı kıyılarına güçlü bir yerleÅŸim kurmuÅŸtu. Ä°mperyal ve Nordik akıncıları parçalıyor ve yerlerini alıyorlardı. Kıyı boyunca kurdukları dayanaklardan itibaren, saldırı üstüne saldırı baÅŸlattılar. Sonunda Orkları da yerlerinden kovup, Ulu Kral ve Yokudan Krallığı’nın Hammerfell’e ulaÅŸabilmesi için bir yol yapmayı baÅŸardılar. Kızılmuhafızlar, güçlü ve zorlu Orkları yenerek tarihteki yerlerini kazımışlardı.
Uzun zaman önce vatanlarına yerleÅŸmiÅŸ olmalarına raÄŸmen, hala “yenigelenler” olarak adlandırılırlar; çünkü Ra Gada Tamriel’e varamadan, diÄŸer geliÅŸmiÅŸ ırklar arasında çoktan büyük bir rekabet baÅŸlamıştı.

Kızılmuhafızlar, komÅŸularını baÅŸta hor gördüler; baÅŸarıları 1Ç 980’de yapılan Orsinium KuÅŸatması’ndan (Siege of Orsinium) sonra kanıtlanana dek kimseyle ticari anlaÅŸmaya girmediler. Kendi ana dilleri, Yoku, yabancı esnaflarla anlaÅŸmayı kolaylaÅŸtırmak adına az kalsın tamamen deÄŸiÅŸtiriliyordu, yine de hâlâ konuÅŸulan bir dildir.

 

​

Stros M’Kai’de baÅŸlayan isyan yüzünden Hammerfell önemli bir güç kaybetmiÅŸti; böylece 2. ÇaÄŸ 864’te, Septim İmparatorluÄŸu kanlı bir iç savaşın ortasında olmasına raÄŸmen, İmparatorluk tarafından kolayca absorbe edildiler. Kızılmuhafızlar’ın çoÄŸu İmparatorluk’tan ayrılarak Tamriel’in çeÅŸitli bölgelerine yayıldılar. Ayrıca Kızılmuhafızlar, 3. ÇaÄŸ 267’de Camaron Usurper’in komutası altında paralı askerler olarak görev yaptılar.

Sentinel Kralı Camaron, 3Ç 403’te Betony Savaşı’nda öldürüldüÄŸünde, Betony adını taşıyan ada için Daggerfall ile kısa ama ÅŸiddetli bir arazi anlaÅŸmazlığı yaÅŸadılar. Sonrasında İliak Koyu’ndan Kızılmuhafızlar ve Bretonlar arasında fazlasıyla kan döküldü. Barış Mucizesi (Miracle of Peace) ardından, Sentinel (daha sonra Kral Lhotun) tüm kuzey kıyısını ele geçirebilmek adına, Hammerfell’i büyük ölçüde geniÅŸletti. Üçüncü ÇaÄŸ’ın sonlarına doÄŸru , DoÄŸu Hammerfell’in Kızılmuhafızları, Skyrim’in Kuzeylileri‘ne büyük ölçüde kin barındırıyordu. 3Ç 396’da gerçekleÅŸen Bend’r-mahk Savaşı’nda kaybettikleri bölgelere büyük özlem duyuyorlardı.

4. ÇaÄŸ 171’de Aldmeri Dominion ile beraber Büyük SavaÅŸ (Great War) patlak verdi, yeni İmparator Titus Mede II, onlara kısmen Güney Hammerfell’in geniÅŸ alanlarını devretti. İmparatorluk savaÅŸtı, ancak 4Ç 175’te Ak-Altın AntlaÅŸması‘nı imzalamışlardı. İmparatorluk onları kendi kaderlerine bırakmış olsa da, Kızılmuhafızlar bunu reddediyordu. Fazlasıyla yıkım yaÅŸadılarsa da, Kızılmuhafızlar uzun süre Dominion ile savaÅŸtılar ve kazanarak topraklarını korudular.

Görünüm

Ortalama insan ağırlığındadırlar, güç ve çeviklikleri bir insan ile aynıdır. Sıcak ve kuru iklimlere karşı olaÄŸanüstü bir dayanıklılıkları vardır.
Koyu tenlidirler: bazen açık-kahverengi, bazen neredeyse siyaha yakın ciltleri vardır. Saçları fazlasıyla kıvırcıktır, genellikle bıyık ve sakalları vardır. Dövme ve piercingler yaygındır.

Atalar ve Taçlar

Hammerfell, İkinci İmparatorluÄŸun bir eyaleti haline gelip İmparatorluktaki sınırları belirginleÅŸtiÄŸinde, Kızılmuhafız toplumu resmi olarak iki ana sosyo-politik gruba ayrıldı: Taçlar (Crowns) ve Atalar (Forebears).

Taçlar, Yüksek Krallara ve Yokuda’da hüküm süren Na-Totambu’ya denmiÅŸtir; Taçlar, Yokudan geleneklerine sıkıca baÄŸlıdır ve yabancıları çoÄŸunlukla sevmezler. Son Yüksek Kral 2Ç 862’de can verdiÄŸinden ve oÄŸlu Veliaht Prens A’tor’a Ata vatandaÅŸlarından gelen tepkiden beri etkileri azalmıştır.
Atalar ise Ra Gada savaÅŸçılarının soyundan türemiÅŸtir. Atalar modernliÄŸi tercih ederek İmparatorluÄŸa, Taçlar’dan daha misafirperver davranmışlardır. Kıyafetlerinde, mimarilerinde isimlerinde, hatta Tanrılara tapınma konusunda bile Breton ve Ä°mperyaller’den etkilendiler.

Atalar, çoÄŸu Taç tenha çöllerde ve diÄŸer sıcak bölgelerde yaÅŸarken, kıyı kesimlerde ve ticaret merkezlerine daha yakın yerlerde yaÅŸamışlardır.
Daha yakın zamanda, Lhotunikler (Kurucuları Kral Lhotun’dan sonra) eski geleneklerini saygı ile korurlarken, Atalar’ı da ilerici ve kozmopolit deÄŸerleri savunan kiÅŸiler olarak görmüÅŸlerdir. Hareketleri büyük ölçüde politiktir: Sentinel’in Ata krallığı, Kızılmuhafızlar’ın iki kesimi arasında uzlaÅŸma oluÅŸturarak benzersiz bir ekonomi ve askeri güç elde etti. Böylece Tamriel’in en güçlü ve saygın krallıklarından biri haline geldiler.
Barış Mucizesi (Miracle of Peace) sonrası Lhotunikler, Sentinel’i birleÅŸtirici bir güç olarak görev yaptılar. Taçlar’ın oluÅŸturduÄŸu sorunların çoÄŸu kalktığında, Lhotunikler gerekli bir güç hale geldi. Ancak bu ılımlı ve yayılmacı politikalarıyla, Taçlar ve Atalar tarafından sevilmemiÅŸlerdir.

Toplum ve Din

DiÄŸer tüm ırklar gibi, Kızılmuhafızlar da vatanlarıyla ÅŸekillenmiÅŸlerdir. Yokudanlar’ın bıraktığı denizcilik, astronomi, tarım, askeri bilgileri onlara hayatta kalmak için umut vermiÅŸtir. Kendi dilleri vardır, Yoku, ancak komÅŸularıyla rahat iletiÅŸim kurabilmek için bunu deÄŸiÅŸtirmiÅŸlerdir.
Kızılmuhafız toplumu savaÅŸ stratejileri, dövüÅŸ taktikleri ve özel silahlarıyla tanınır. Sadece en güçlü, en hızlı ve en akıllı Kızılmuhafızlar orduya katılır ve kendilerinden ölüme layık olmaları beklenir. Hatta eÄŸlence için yanlarında yılanlar taşırlar. DoÄŸuya ait büyüler hem Ata, hem de Taçlar tarafından hoÅŸ karşılanmaz ve Hammerfell’in büyük bölümünde yasaktır.

Kendi ülkelerindeki savaÅŸlar nedeniyle yüzyıllara varan tecrübesi olan, son derece disiplinli ve giriÅŸimci insanlardır. SavaÅŸçılarının tüm dünyada en iyilerinden oldukları bilinir. Ayrıca denizlerdeki kahramanlıklarıyla bilinirler, filolarının özellikle Stros M’Kai isyanı sırasında, İmparatorluÄŸun en iyi donanmaları olduÄŸu kanıtlanmıştır.

 

​

Stros M’Kai ve anakara Hammerfell’de birçok eski Dwemer kalıntısı bulunmuÅŸtur. Orduya alınmak isteyen genç Kızılmuhafızlar bu yıkıntılara girecek kadar cesur olmalıdırlar.

Tatil ve bayramları kutlarken genelde dövüÅŸ törenleri düzenlenir, büyük savaÅŸçılar anılır.

Göçebe kabilelerin çoÄŸu, özellikle Alik’r Çölü etrafında seyahat edenler, her türlü ruh ve Tanrı içeren geleneksel Yokudan inançlarına baÄŸlıdırlar: perilerden (Pixies) Satakal’a (her ÅŸeyin tanrısı: kötü niyetli Nordik tanrı Alduin’in özelliklerini taşıyan, Anu ve Padomay’ın bir tür füzyonu) kadar. Denir ki bazen Satakal, her ÅŸeyi yok etmek için gelir ve eder. Ruhlar da Kızılmuhafız tanrılarına yol açarlar.
Modern Kızılmuhafız panteonunun kabile reisi Ruptga (Uzun Papaz) , Satakal’ın yıkımından saÄŸ kalan ilk kiÅŸidir. DiÄŸer kurtulanlar Zeht, Uzun Papaz’ın karısı Morwha, Tava (Kynareth’e eÅŸdeÄŸerdir), HoonDing (kafirlere karşı savaÅŸan tanrı), Leki, Onsi ve Diagna’dır. İblis olanlardan Malooc ise Ra Gada’nın düÅŸmanıdır.

 

​

Tu’whacca’nın ise dünya yaratılmadan önce ilgisizlik tanrısı olduÄŸu düÅŸünülüyordu, aynı zamanda ruhların bekçisi ve koruyucusuydu (Arkay’a yakındır).
Yokudan’ın yaratıcısının Sep (Lorkhan’ın Yokudan versiyonu) olduÄŸuna inanılır, Satakal’ın elinden kurtulan ruhları korumak için ölümlü dünyayı yaratan “deli” tanrıdır. Ayrıca ölümlü dünyayı yaratmak ruhları korumaktan çok insanlara hizmet etmiÅŸtir, tanrılaÅŸtırma zorlaÅŸmıştır.
Yine de Kızılmuhafız, ölümlü dünyanın yaratılmasını tıpkı Merler ve insanlar gibi bir nimet olarak görürler.

Biz Kimiz?

İletişim

© 2023 by Fashion Diva. Proudly created with Wix.com

bottom of page